Hemija Commerce

Heljda | Proizvodnja i prerada zdrave hrane, bezglutenskih i organskih proizvoda

O Heljdi

HELJDA (lat. Fagopyrum) 

Heljda je vrlo bogata hranjivim sastojcima, mineralnim solima i vitaminima. Najbogatija je ugljenim hidratima, belančevinama i biljnim uljem.

Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma I fosfora, kalcijuma, a nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Heljda sadržI i mikroelemente kao što su jod, cink, brom i druge, zatim organske kiseline i rutin (iz grupe vitamina P), koji predstavlja izvanredno lekovito sredstvo za bolesti kao što su hipertenzija (povišeni pritisak), reumatizam, glaukom, dijabetes i bolesti koje nastaju zbog povećane radijacije.

Takođe je bogata svim vitaminima grupe B. Energetska vrednost 100g zrna heljde iznosi 1407 kJ ili 335 kcal.

               

 U ponudi imamo: 

  • Heljda merkatilna  
  • Brašno od heljde
  • Integralno brašno od heljde
  • Zrno heljde (oljušteno)
  • Proprženo zrno heljde
  • Jastuk od heljdinih ljuspica
  • Heljdine ljuspice
  • Heljdin griz

 Sastav u 100 g:

Jedinice

E

kJ

Bel

g

UH

g

M

g

Vl

g

Ca

mg

P

mg

Fe

mg

Mg

mg

Zn

mg

B1

mg

B2

mg

B5

mg

B6

mg

Fk

µg

Nk

mg

E

mg

Heljda
1407
7,5
72
1,5
3
12
150
2
48
-
0,28
0,07
1,5
0,4
-
2,8
-

(E-energija | Bel - belančevine | UH - ugljenihidrati | M - mast | Vl - vlakna | Nk - Nikotinska kis. | Fk - Folna kiselina)